söndag 25 juni 2017

Infektionsrisk och hygien
Något som är otroligt viktigt och något som jag fick rådet att göra ofta inför min allra första behandling var att tvätta händerna och alltid ha med mig desinfektionsmedel. I och med att man genomgår en cytostatika-behandling blir man mer infektionskänslig. Detta bland annat för att de vita blodkropparna får sig en känga och minskar i antal eftersom produktionen av dessa tillfälligt hämmas Jag har har ingen kunskap när det gäller strålbehandling men jag åkte inte alltför länge sedan med dem taxichaufför som hade fått strålning pga av cancer i njure och han berättade att han kunde, vad jag förstod, mellan körningar få behandling för att direkt efter återgå till arbetet. 
Dock är vi olika så oavsett vilken form av behandling vi får kan vi reagera på olika sätt. Vissa kan inte gå utanför dörren utan att få någon form av infektion och så har vi de som jag som faktiskt klara sig bra och slipper infektioner. Kanske har det att göra med att jag är mer noga med att just tvätta mina händer och för att jag försöker hålla det respektabelt rent i mitt hem. Nej, jag har faktiskt inte ändrat något av städningen av mitt hem. Men som många med mig vet så kommer man långt i förebyggandet av att bli smittad av sjukdomar av olika slag i sitt hem om man håller undan och städar kök och toalett ofta. Då gärna minst en gång om dagen.

Men om vi ska återgå till det mest grundläggande i förebyggandet av infektioner så är att tvätta händerna en mycket bra början. Nej, man kan inte gå på toa för att sedan endast använda sig av endast vatten och tror att man har tvättat händerna. Du har endast blött dem men bakterierna och urinen efter att du har skakat av ditt könsorgan finns fortfarande kvar. Lika så när du bajsat eller sittkissat. När du torkat dig finns partiklar kvar av avföringen på den hand som du torkad dig med. Om du inte tvättar händerna ordentlig kan detta ge dig själv infektioner speciellt om du, även om du anser att din diarré kan bero på något du ätit och anser att du inte smittar, tar i ansiktet med handen samt att du för bakterierna vidare när du bland annat tar toadörrens handtag.
Även när du har varit ute och åkt kollektivtrafiken eller varit bland massa människor och besök affärer och liknande kan det vara bra att tvätta händerna så fort du kommer hem.

Det jag har lärt mig är att du kan inte lita på att alla förstå hur viktigt handhygien är och gärna anser dig vara hysterisk och överdriven för att enligt dem så har ingen död av man inte tvättar händerna enligt konstens alla regler. Jag har själv inte upplevd det när det gäller just handhygien men de finns verkligen som aldrig har fått lära sig från början. Jag har själv fått lära mig med tiden då min far aldrig lärde mig detta med hygien utan det var något jag fick lista ut själv. Dock tror jag att om jag själv tvättar mina händer ordentligt så har jag gjort det jag kan gentemot mig själv så jag kan få slippa infektioner. Jag kan inte ta ansvar för hur andra gör, bara vad jag själv gör.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar